Pieczarki, zurawina a rak piersi
: piątek, 3 grudnia 2010, 12:32
To jest dobre dla piersi!Elżbieta Piotrowska / 01.12.2010 Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem wśród kobiet. Jest też nowotworem najlepiej przebadanym. Oprócz metod konwencjonalnych naukowcy wciąż szukają sprzymierzeńców w walce z tą groźną chorobą. Coraz częściej zwracają się ku warzywom i owocom, których silne właściwości antynowotworowe mogą z powodzeniem pomóc w tej walce.
Naukowcy odkryli, że rukiew wodna - znana już w starożytności roślina z rodziny kapustowatych, ma znaczące działanie antyrakowe. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w University of Ulster, regularne spożywanie rukwi wodnej obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, które uznaje się za ważny czynnik kancerogenny.Z kolei badania opublikowane w dzienniku Biochemical pharmacology, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Southampton, wykazały, że ekstrakt ze zmiażdżonych liści rośliny hamuje wzrost komórek raka piersi. Badania przeprowadzono na razie na małej grupie kobiet, ale potwierdzają one wcześniejsze doniesienia: osoby jedzące więcej warzyw kapustnych rzadziej zapadają na nowotwory.
Dziko rosnącą rukiew można spotkać nad brzegami potoków oraz czystych zbiorników wodnych. Najlepiej jednak spożywać warzywo uprawiane, gdyż na liściach rukwi dziko rosnącej mogą występować jaja pasożytów. Najlepiej oczywiście jeść rukiew na surowo np. w postaci sałatki.
Pieczarki przeciwko nowotworom
Od lat powszechnie mówi się, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych, a przy tym są ciężkostrawne. Tymczasem naukowcy coraz częściej donoszą o skuteczności grzybów w walce z nowotworami. I nie chodzi tu tylko o grzyby znane z kuchni Dalekiego Wschodu, o których zdrowotnych właściwościach niejednokrotnie już pisano, ale o białe pieczarki dwuzarodnikowe.
Naukowcy odkryli, że rukiew wodna - znana już w starożytności roślina z rodziny kapustowatych, ma znaczące działanie antyrakowe. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w University of Ulster, regularne spożywanie rukwi wodnej obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, które uznaje się za ważny czynnik kancerogenny.Z kolei badania opublikowane w dzienniku Biochemical pharmacology, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Southampton, wykazały, że ekstrakt ze zmiażdżonych liści rośliny hamuje wzrost komórek raka piersi. Badania przeprowadzono na razie na małej grupie kobiet, ale potwierdzają one wcześniejsze doniesienia: osoby jedzące więcej warzyw kapustnych rzadziej zapadają na nowotwory.
Dziko rosnącą rukiew można spotkać nad brzegami potoków oraz czystych zbiorników wodnych. Najlepiej jednak spożywać warzywo uprawiane, gdyż na liściach rukwi dziko rosnącej mogą występować jaja pasożytów. Najlepiej oczywiście jeść rukiew na surowo np. w postaci sałatki.
Pieczarki przeciwko nowotworom
Od lat powszechnie mówi się, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych, a przy tym są ciężkostrawne. Tymczasem naukowcy coraz częściej donoszą o skuteczności grzybów w walce z nowotworami. I nie chodzi tu tylko o grzyby znane z kuchni Dalekiego Wschodu, o których zdrowotnych właściwościach niejednokrotnie już pisano, ale o białe pieczarki dwuzarodnikowe.