Strona 1 z 1

Pieczarki, zurawina a rak piersi

: piątek, 3 grudnia 2010, 12:32
autor: domowniczka
To jest dobre dla piersi!Elżbieta Piotrowska / 01.12.2010 Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem wśród kobiet. Jest też nowotworem najlepiej przebadanym. Oprócz metod konwencjonalnych naukowcy wciąż szukają sprzymierzeńców w walce z tą groźną chorobą. Coraz częściej zwracają się ku warzywom i owocom, których silne właściwości antynowotworowe mogą z powodzeniem pomóc w tej walce.
Naukowcy odkryli, że rukiew wodna - znana już w starożytności roślina z rodziny kapustowatych, ma znaczące działanie antyrakowe. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w University of Ulster, regularne spożywanie rukwi wodnej obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, które uznaje się za ważny czynnik kancerogenny.Z kolei badania opublikowane w dzienniku Biochemical pharmacology, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Southampton, wykazały, że ekstrakt ze zmiażdżonych liści rośliny hamuje wzrost komórek raka piersi. Badania przeprowadzono na razie na małej grupie kobiet, ale potwierdzają one wcześniejsze doniesienia: osoby jedzące więcej warzyw kapustnych rzadziej zapadają na nowotwory.
Dziko rosnącą rukiew można spotkać nad brzegami potoków oraz czystych zbiorników wodnych. Najlepiej jednak spożywać warzywo uprawiane, gdyż na liściach rukwi dziko rosnącej mogą występować jaja pasożytów. Najlepiej oczywiście jeść rukiew na surowo np. w postaci sałatki.
Pieczarki przeciwko nowotworom
Od lat powszechnie mówi się, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych, a przy tym są ciężkostrawne. Tymczasem naukowcy coraz częściej donoszą o skuteczności grzybów w walce z nowotworami. I nie chodzi tu tylko o grzyby znane z kuchni Dalekiego Wschodu, o których zdrowotnych właściwościach niejednokrotnie już pisano, ale o białe pieczarki dwuzarodnikowe.

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: piątek, 3 grudnia 2010, 12:37
autor: domowniczka
Okazało się, że grzyby te mają zdolność tłumienia efektów działania aromatazy - enzymu regulującego miejscową produkcję estrogenów. Zmniejszenie poziomu aromatazy jest niezwykle ważne, ponieważ aż 75% nowotworów sutka u kobiet w wieku postmenopauzalnym to guzy estrogenozależne. Eksperymenty naukowców przeprowadzone w ośrodku w Kalifornii dowodzą, że jedzenie grzybów może mieć więc korzystniejsze znaczenie dla zdrowia, niż dotychczas sądzono.
Żurawina, czarna kawa i siemię lniane
O właściwościach zdrowotnych żurawiny mówi się przeważnie przy okazji zakażeń układu moczowego. Sok żurawinowy wiąże się z bakteriami, przez co uniemożliwia ich przyleganie do ścian komórkowych i nie dopuszcza do zakażeń układu moczowego. Naukowcy testują też, jaki wpływ może mieć żurawina w przypadku nowotworów. Na razie wykazano, że wyciągi z żurawin zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworów piersi w probówce.
Nie wiadomo na razie, czy taki wpływ będą miały one na organizm kobiety, ale wyniki wstępnych eksperymentów brzmią obiecująco. Inne badania dowodzą, że istnieje związek pomiędzy piciem czarnej kawy a prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwory. Kawa zawiera fitoestrogeny, a niektóre z tych związków mają zdolność do blokowania receptorów estrogenowych, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania.
Wśród codziennych produktów są też takie, których korzystny wpływ na nasze zdrowie wydaje się być niekwestionowany. Należy do nich żywność bogata w kwasy omega 3. Ich źródłem są przede wszystkim tłuste ryby morskie i siemię lniane. Kwasy te ograniczają rozrost wielu rodzajów komórek rakowych.
Badania potwierdzają, że zagrożenie rakiem jest znacznie mniejsze u tych osób, które jedzą ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Naukowcy zalecają przede wszystkim spożywanie małych ryb, gdyż są mniej zanieczyszczone m.in. rtęcią, i innymi szkodliwymi substancjami. Świeżo zmielone siemię lniane warto dodawać do produktów nabiałowych typu jogurt, zupa mleczna.

zrodlo: http://kobieta.wp.pl/kat,114154,title,T ... omosc.html

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: sobota, 4 grudnia 2010, 14:28
autor: gosiak76
uwielbiam jesc rybki i pieczarki - od dzis zwieksze ilosc i czestotliwosc spozywanych ryb i pieczarek :)

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: niedziela, 5 grudnia 2010, 21:54
autor: vwd
Ostatnio wszedzie widze zurawine ;) jakas moda na nia ;)

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: wtorek, 21 grudnia 2010, 11:43
autor: domowniczka
Pieczarki, zurawina i inne zdrowe przysmaki na stol wigilijny! dla zdrowia naszego i naszych bliskich ;) :)

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: wtorek, 21 grudnia 2010, 11:53
autor: gosiak76
ostatnio zaczelam pic herbatke zurawinowa - mysle ze nastepnym razem przywioze sobie suszona zurawien a w markecie rozejrze sie za konfitura zurawinowa. pieczarki - dzis bede robic na obiadek warzywka ktore beda zawierac rowniez pieczarki a moze zrobie te warzywka na kolacje ?? zastanowie sie jeszcze ;)

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: wtorek, 21 grudnia 2010, 22:32
autor: Ksenia
podobno spozywanie zurawiny zapobiega zapaleniu pecherza

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: środa, 9 lutego 2011, 12:23
autor: domowniczka
dzis podjadam sobie zurawine ;) mniammm ale pycha :D

Re: Pieczarki, zurawina a rak piersi

: środa, 9 lutego 2011, 12:51
autor: gosiak76
ja ostatnio zauwazylam ze dobry jest tez alkohol na bazie zurawiny ;) nie za duzo bo nie chodzi o to zeby nie wiadomo ile pic ;)