W tym roku będę mieć 23 lata,okres dostałam gdy miałam 11 lat i już od początku,coś było nie tak...mama chodziła ze mną po lekarzach - okres po 11-12 dni...u dziewczynki w takim wieku nie jest czymś normalnym i naturalnym..
O dziwo od zawsze był w miarę regularny..teraz od kilku już lat mam okres co 28 dni..
Minęło kilka lat,w gimazjum oczywiście dojrzewałam na całego,okres zmniejszył się do 8 dni ale nadal był obfity..
W liceum podobnie,czasami dawał tak popalić,że nie mogłam wstać z łóżka..wymioty,bóle głowy,brzucha,kręgosłupa,ba nawet kolan!
w 2009 roku dowiedziałam się,że mam mięśniaka..niby był mały,niepozorny 2,2 cm na 2,2 cm..ale dawał się we znaki..okres był coraz bardziej nie do zniesienia..
I tak kontrolowałam go dwa lata,do końca stycznia zeszłego roku,gdy prawie zemdlałam na zajęciach..od tamtego czasu non stop do dziś boli mnie brzuch.
W ciągu kilku miesięcy od lutego do lipca,odwiedziłam 5 lekarzy.
W lutym '11 pani doktor stwierdziła endometriozę, i oczywiście powiększenie się mięśniaka.. w dodatku była niepewna,czy nie jestem w ciąży pozamacicznej,testy i badanie Beta HCG wykazały,że nie.Był to tylko pęcherzyk..dostałam leki,pęcherzyk zniknął..
Później było już tylko gorzej..wyobrażacie sobie taki ból,który przenika cały Wasz brzuch ? mogłam tylko leżeć.
Kolejni lekarze wykluczali laparoskopię,by usunąć mięśniaka,gdyż ''zapycha'' jajowody i będziemy mogli się pożegnać z moim B. o marzeniach o dzieciątku..
W lipcu okazało się,że mam drugiego mięśniaka 1cm na 1cm, kolejny lekarz kazał jak to określił ''zabierać się" za robienie dzidziusia,ale powiedział,że i tak będzie bardzo trudno.
Raz po raz dostaje infekcji,które uprzykrzają życie mi i mojemu B. . i nie chodzi tu o seks,który i tak jest bolesny,ale o zwykłe codzienne czynności..nawet chodzenie,siedzenie...
Dziś przed pracą byłam u ginekologa,oczywiście endo jest i wiadomo,nie zniknie.Mięśniak się powiększył 3cm na 4cm,mam prawie 23 lata i mięśniaka,na którego każdy lekarz wybaułusza oczy,bo jak to możliwe,że jestem tak młoda i mam taką przypadłość. Powiedział,że będę mieć problemy z donoszeniem jakiejkolwiek ciąży przez endo i mięśniaka,że nie powinnam mieć operacji w moim wieku,ale po kolejnej wizycie,może okazać się coś innego..
Proszę,poradźcie mi coś! jestem w ogromnej kropce