u mnie torbiel wystąpiła po 3 tygodniach od operacji włączono mi visanne i wszystko było ok także głowa do góry będzie dobrzepoziomko pisze: miesiąc po laparoskopii mam takie ogromne wstrętne torbielisko
Krótka historia jak bardzo zmieniło się moje życie
Re: Krótka historia jak bardzo zmieniło się moje życie
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Mam nadzieje ze Visanne pomoze Ci w walce z choroba. Badz dobrej mysli i sie nie zalamuj.
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
No to faktycznie niefajnie. Jest jednak szansa, ze po lekach i po Visanne, torbiel sama sie wchlonie. Mysl pozytywnie. Pozdrawiam goraco.
Dziękuję Wam za słowa otuchy.
Niestety ta torbiel, która teraz ma te 7cm powstała chwilę po tym jak zaczęłam zażywać Visanne, początkowo była malutka (2 cm) a teraz jak widać wraz z przyjmowaniem V. rośnie sobie w najlepsze.
Czuję się całkiem dobrze - za radą mojej dr gin przeciwbólowe od wczoraj biorę praktycznie non stop, nie czekając na to, aż ból się nasili.
Bardzo nie chcę kolejnej operacji, ale jak to okropne torbielisko się nie wchłonie (a gin podejrzewa, że jest to torbiel endometrialna więc się raczej nie wchłonie) czeka mnie kolejna operacja.
Już dziś w pracy powiedziałam mojej szefowej, że istnieje taka ewentualność, że któregoś dnia nie przyjadę do pracy i o tym, że możliwe, że będę musiała przejść kolejną operację.
Moje zdrowie jest najważniejsze.
Całuję.
Niestety ta torbiel, która teraz ma te 7cm powstała chwilę po tym jak zaczęłam zażywać Visanne, początkowo była malutka (2 cm) a teraz jak widać wraz z przyjmowaniem V. rośnie sobie w najlepsze.
Czuję się całkiem dobrze - za radą mojej dr gin przeciwbólowe od wczoraj biorę praktycznie non stop, nie czekając na to, aż ból się nasili.
Bardzo nie chcę kolejnej operacji, ale jak to okropne torbielisko się nie wchłonie (a gin podejrzewa, że jest to torbiel endometrialna więc się raczej nie wchłonie) czeka mnie kolejna operacja.
Już dziś w pracy powiedziałam mojej szefowej, że istnieje taka ewentualność, że któregoś dnia nie przyjadę do pracy i o tym, że możliwe, że będę musiała przejść kolejną operację.
Moje zdrowie jest najważniejsze.
Całuję.
Pewnie ze Twoje zdrowie jest najwazniejsze - i tak trzymaj. Dobrze ze o tej sytuacji poinformowalas juz swoja szefowa. Pozdrawiam cieplo.
Czasami jest tak, ze torbiele pekaja i wtedy jest plamienie albo krwawienie, kiedy sie przyjmuje Visanne. Trudno cokolwiek powiedziec. Mi sie wydaje, ze na USG nie mozna stwierdzic na 100%, ze zmiana jest endometrialna albo nieendometrialna. No ale ja nie jestem lekarzem wiec juz nie komentuje. Poza tym, jak mogla ci sie utworzyc torbiel endometrialna, skoro od ostatniej laparo nie mialas @? Moim zdaniem trzeba zaczekac co sie bedzie dzialo. Jezeli to bedzie nadal roslo to niestety ale czeka cie kolejna operacja. Ale moze byc tez tak, jak napisalam wyzej. Nie przejmuj sie. Jestesmy z toba i trzymamy kciuki. Buzka.
Agachod1 -> od ostatniej laparoskopii miałam już miesiączkę (dostałam ją jak się teraz domyślam kilka dni po operacji; właściwie cały czas krwawiłam ponad 30. dni po yasminie, ale podczas tego krwawienia była miesiączka). Dziś też mam miesiączkę (trzecia doba), pomimo, że biorę Visanne i dodatkowo Cyclonamine przepisaną w poniedziałek przez panią doktor.
Nie wiem już co o tym myśleć.
Przecież nie mogę być operowana z każdą kolejną torbielą, a skoro torbiel powstała to na mój "chłopski" rozum Visanne jakoś nie działa tak jak powinna.
Na razie boli tak, że wytrzymuję.
Co prawda bardzo ogranicza moją swobodę w życiu, ale daję radę.
Jutro wzięłam sobie dzień urlopu, odpocznę, wyśpię się i może przy korzystnych wiatrach pójdę do fryzjera

Nie wiem już co o tym myśleć.

Przecież nie mogę być operowana z każdą kolejną torbielą, a skoro torbiel powstała to na mój "chłopski" rozum Visanne jakoś nie działa tak jak powinna.

Na razie boli tak, że wytrzymuję.
Co prawda bardzo ogranicza moją swobodę w życiu, ale daję radę.
Jutro wzięłam sobie dzień urlopu, odpocznę, wyśpię się i może przy korzystnych wiatrach pójdę do fryzjera

qrcze, jakos tak za szybko 
Cos Ci poradze, ale wiem, wiem pewnie mnie tu zaraz zakrzyczycie, wiec podejdz do tego spokojnie i wszystko dokladnie przemysl!
1. Powinnas isc do in. lekarza, bo Twoja pani doktor byc moze nie jest dla Twojego przypadku ta, kt. zastosuje najlepsze leczenie
2. Poczytaj o Danazolu i zapytaj czy nie warto u Ciebie sprobowac wyciszyc miesiaczkowanie... bo ja uwazam, ze tylko takie leczenie trzeba teraz u Ciebie zastosowac
Ja bylam zawsze zachwycona kuracja Danazolem

Cos Ci poradze, ale wiem, wiem pewnie mnie tu zaraz zakrzyczycie, wiec podejdz do tego spokojnie i wszystko dokladnie przemysl!
1. Powinnas isc do in. lekarza, bo Twoja pani doktor byc moze nie jest dla Twojego przypadku ta, kt. zastosuje najlepsze leczenie
2. Poczytaj o Danazolu i zapytaj czy nie warto u Ciebie sprobowac wyciszyc miesiaczkowanie... bo ja uwazam, ze tylko takie leczenie trzeba teraz u Ciebie zastosowac

vwd -> właśnie nie chcę za bardzo rezygnować z mojej pani doktor, może dlatego, że ona naprawdę wzbudza u mnie poczucie bezpieczeństwa, po za tym ja się jeszcze nie spotkałam z negatywną opinią pacjentek na temat mojej ginekolog. sama nie wiem co robić. bo pani doktor na ostatniej wizycie też była mocno zdziwiona, że tak szybko, przy braniu visanne powstała kolejna już duża torbiel.
Przed wykryciem u mnie endo (w styczniu 2012) byłam na konsultacji w krakowie u pana profesora, z silnymi bólami podbrzusza, kiedy nie mogłam już normalnie funkcjonować, on powiedział, że ze mną jest wszystko ok i przepisał mi czopki przeciwbólowe voltaren. pytałam go czy to może być endometrioza - on powiedział, że nie.
Dziewczyny, nie wiem czy już o to pytałam.
Czy myślicie, że taką torbiel 7cm*4cm da się usunąć laparoskopowo?
całuję.
Przed wykryciem u mnie endo (w styczniu 2012) byłam na konsultacji w krakowie u pana profesora, z silnymi bólami podbrzusza, kiedy nie mogłam już normalnie funkcjonować, on powiedział, że ze mną jest wszystko ok i przepisał mi czopki przeciwbólowe voltaren. pytałam go czy to może być endometrioza - on powiedział, że nie.
Dziewczyny, nie wiem czy już o to pytałam.
całuję.
to zalezy, gdzie ona jest umiejscowiona...
ale chcesz robic ponownie laparo po miesiacu?
ja nie powiedzialam: zmien lekarza, ale udaj sie do innego i zobacz co on na to, a potem mozesz wrocic do pani dr, do kt. masz zaufanie (a to jest b.wazne w leczeniu) i powiedziec, ze ktos zasugerowal Ci cos takiego i co ona na to?!
ale chcesz robic ponownie laparo po miesiacu?
ja nie powiedzialam: zmien lekarza, ale udaj sie do innego i zobacz co on na to, a potem mozesz wrocic do pani dr, do kt. masz zaufanie (a to jest b.wazne w leczeniu) i powiedziec, ze ktos zasugerowal Ci cos takiego i co ona na to?!
vwd -> przemyślałam to sobie, masz rację, w moim przypadku wskazana byłaby konsultacja z innym ginekologiem. Ale przyznam szczerze, że nie znam żadnego dobrego ginekologa z "moich" okolic. Muszę rozeznać temat, może znajdę coś w Internecie. Nie chcę kolejnej operacji, ale jeśli nie będzie żadnej innej możliwości?
Wierzę, że mam torbiel krwotoczną, która sama się wchłonie wraz z cyklem. One się jakoś wchłaniają w okolicach występowania miesiączki, prawda? Czy to nie jest zasadą?
Pozdrawiam serdecznie.
M.

Pozdrawiam serdecznie.
M.
Troche to faktycznie szybko u ciebie idzie. Uwazam, ze pomysl skonsultowania twojego przypadku z innym specjalista nie jest zly. Jesli chcesz mozesz poszukac lekarza na forum. Podaje ci linka:
http://forum.endoendo.pl/viewforum.php? ... 0873133b19
Ja mialam na jajniku cyste ok 9cm i usunieto ja laparoskopowo, ale u ciebie ona jest w innym miejscu wiec nie wiadomo czy byloby to mozliwe. Najlepiej spytac lekarza.
Pozdrawiam cie goraco. Nie zalamuj sie, bedzie dobrze tylko trzeba dobrac ci odpowiednie leki, zebys odpoczela od @. Tylko wtedy choroba zostanie naprawde zatrzymana.
http://forum.endoendo.pl/viewforum.php? ... 0873133b19
Visanne rowniez wycisza @. Ja biore go juz prawie dwa lata i od dwoch lat nie mam okresu. Vwd oczywiscie ma racje, ze u ciebie potrzeba wyciszyc @ sek w tym jakim lekiem sie posluzyc. Moze faktycznie Danazol bylby dobry w twoim przypadku. To, co dla jednej osoby jest dobre, nie zawsze musi byc dobre dla kogos innego. Moze Visanne po prostu na ciebie slabo dziala, albo nie dziala tak, jak powinien. Ja uwazam, ze jezeli pierwszego dnia po zabiegu zaczelas brac Visanne, nie powinnas miec nawrotu choroby.vwd pisze: Poczytaj o Danazolu i zapytaj czy nie warto u Ciebie sprobowac wyciszyc miesiaczkowanie... bo ja uwazam, ze tylko takie leczenie trzeba teraz u Ciebie zastosowac
poziomko pisze:Dziewczyny, nie wiem czy już o to pytałam.
Ja mialam na jajniku cyste ok 9cm i usunieto ja laparoskopowo, ale u ciebie ona jest w innym miejscu wiec nie wiadomo czy byloby to mozliwe. Najlepiej spytac lekarza.
Pozdrawiam cie goraco. Nie zalamuj sie, bedzie dobrze tylko trzeba dobrac ci odpowiednie leki, zebys odpoczela od @. Tylko wtedy choroba zostanie naprawde zatrzymana.
Podpisuje sie pod tym co napisala Aga oraz Vwd - nalezy skonsultowac Twoj [przypadek z innym lekarzem oraz byc moze zmienic rodzaj leczenia z Visannne na Danazol aby wyciszyc @ i zeby nie dochodzilo do powstawania kolejnych torbieli. Pozdrawiam i zycze abys jak najszybciej zwalczyla problem z nawracajacymi sie torbielami.
Witajcie kochane 
Śpieszę donieść, że moje wstrętne torbielisko chyba się pomniejszyło albo całkowicie wchłonęło
Nie wiem czy to może tak szybko nastąpić, ale mocno w to wierze
Dziś bowiem wcale nie bolał mnie brzuch, kończy mi się @ i myślę, że tak jak z ostatnią torbielą była i tak 7 centymetrowa wchłonęła się wraz z @.
Co prawda leciutko pika mi dla odmiany prawy jajnik, ale oj tam, oj tam, to wcale nie jest ból
całuję i pozdrawiam.

Śpieszę donieść, że moje wstrętne torbielisko chyba się pomniejszyło albo całkowicie wchłonęło

Nie wiem czy to może tak szybko nastąpić, ale mocno w to wierze

Dziś bowiem wcale nie bolał mnie brzuch, kończy mi się @ i myślę, że tak jak z ostatnią torbielą była i tak 7 centymetrowa wchłonęła się wraz z @.

Co prawda leciutko pika mi dla odmiany prawy jajnik, ale oj tam, oj tam, to wcale nie jest ból

całuję i pozdrawiam.
Super wiesci Poziomko
Mam nadzieje ze wszystko bedzie jak nalezy 

No widzisz. Pisalam ci, ze czasami torbiele pekaja i sie wchlaniaja. Ciesze sie, ze wreszcie przynioslas nam dobre wiadomosci. Oby to sie utrzymalo. Moim zdaniem Visanne ci pomoze, tylko powinnas uzbroic sie wcierpliwosc. Jest to dobry lek, ale na pierwsze efekty trzeby poczekac przynajmniej dwa, trzy mce. Pozdrawiam i zycze milego dnia.
Witajcie serdecznie
U mnie na Śląsku, piękna, wiosenna pogoda
Z moim brzucholem w miarę ok, w nocy musiała wstać po Nimesil, bo jajniki mnie bolały, ale cieszę się, że w ciągu dnia jest w miarę przyzwoicie. We wtorek planuję jechać do dobrego specjalisty od USG brzucha, chciałabym żeby sprawdził co tam słychać z moją torbielą, a w czwartek najprawdopodobniej pojadę do mojej gin.
Dziewczyny a może być tak, że ma się torbiel i ona nie daje żadnych znaków istnienia?
Całuje, M.

U mnie na Śląsku, piękna, wiosenna pogoda

Z moim brzucholem w miarę ok, w nocy musiała wstać po Nimesil, bo jajniki mnie bolały, ale cieszę się, że w ciągu dnia jest w miarę przyzwoicie. We wtorek planuję jechać do dobrego specjalisty od USG brzucha, chciałabym żeby sprawdził co tam słychać z moją torbielą, a w czwartek najprawdopodobniej pojadę do mojej gin.
Dziewczyny a może być tak, że ma się torbiel i ona nie daje żadnych znaków istnienia?
Całuje, M.
Poziomko z tego co wiem to moze byc taka sytuacja ze torbiel istnieje i nie daje znaku istnienia - u mnie byla torbiel i mialam bole ale lekarze stwierdzili ze nie powinnam odczuwac bolow przy torbieli i byli pewni ze moge miec przepukline ktora tak daje sie we znaki. Wiec z tego wnioskuje ze tak moze byc wlasnie czasami.
U mnie bylo tak, ze mialam cyste na jajniku dosyc duza, bo 9cm. Przy kontroli gin bardzo sie zdziwila, ze ja nie odczuwam zadnych dolegliwosci. Mowila, ze od czegos tak duzego mozna nawet zemdlec. Padlo pytanie: Dobrze sie pani czuje? Nie jest pani slabo? No ja nie mialam zadnych oznak, ze jest cos nie tak. Tylko brzuch mialam wzdety i to bylo dziwne uczucie. Tak wiec czasami wcale nie mialam zadnych objawow. Nic mnie nie bolalo. 

Witajcie, jak to pięknie jest zaczynać dzień jak przed 6. rano słoneczko wstaje za oknem 
Ja już od dwóch dni byłam cała szczęśliwa, że torbiel się wchłonęła, a od rana boli mnie dół brzucha jak jasna cholera. Ale może to z nerwów a nie z powodu torbieli.
Oby do czwartku
Smacznego, miłego dnia

Ja już od dwóch dni byłam cała szczęśliwa, że torbiel się wchłonęła, a od rana boli mnie dół brzucha jak jasna cholera. Ale może to z nerwów a nie z powodu torbieli.

Oby do czwartku

Smacznego, miłego dnia

Jak widze Twoje wpisy, poziomko to jakos od razu robi sie smaczniej!poziomko pisze:Smacznego, miłego dnia

No pewnie, ze inaczej cie wstaje rano jak za oknem zamiast egipskich ciemnosci, swieci sloneczko. Az chce sie zyc. Pozdrawiam mocno i mam nadzieje, ze twoje bole to tylko przejsciowy impuls z twojego brzuszka. Calusy.
Witam moje Drogie Panie!
Jutro wielki dzień, po południu, zaraz po pracy jadę do mojej pani doktor gin
Ciekawe jaka będzie epikryza, bo bolą mnie jajniki dwa, w tym jeden, którego podobno nie mam, ale dziś jest "jakby" 14. dzień cyklu, więc może to od jajeczkowania ten ból
Naturalnie, nie planuję ŻADNYCH pobytów w szpitalu. Taka piękna pogoda, czas wyciągać wiosenne obcasy a nie leżeć w śmierdzącym szpitalu
całuję Was mocno, życzę pięknych snów.
Jutro wielki dzień, po południu, zaraz po pracy jadę do mojej pani doktor gin

Ciekawe jaka będzie epikryza, bo bolą mnie jajniki dwa, w tym jeden, którego podobno nie mam, ale dziś jest "jakby" 14. dzień cyklu, więc może to od jajeczkowania ten ból

Naturalnie, nie planuję ŻADNYCH pobytów w szpitalu. Taka piękna pogoda, czas wyciągać wiosenne obcasy a nie leżeć w śmierdzącym szpitalu

całuję Was mocno, życzę pięknych snów.
Powodzenia Poziomko i czekamy na wiesci po wizycie u pani doktor. Trzymaj sie !! 

-
- Ekspert
Witaj
Mam nadzieje, ze pani doktor bedzie miala dla Ciebie tylko dobre wiadomosci
Trzymam za to kciuki
Pzdr. serdecznie 

Jestem bardzo ciekawa jak tam wizyta. Oby to byly same najlepsze wiadomosci. Caluje i czekam z niecierpliwoscia. 

Witajcie kochane.
Niestety dostałam skierowanie do szpitala na wtorek, pani doktór będzie miała dyżur, chce na tym dyżurze od razu zrobić laparoskopię ewentualnie laparotomię. Jajnik nie wyglądał na usg źle, miał wokół siebie płyn ale obraz był niewyraźny. Prawy jajnik w całkowitym porządku.
Muszę ochłonąć.
Niestety dostałam skierowanie do szpitala na wtorek, pani doktór będzie miała dyżur, chce na tym dyżurze od razu zrobić laparoskopię ewentualnie laparotomię. Jajnik nie wyglądał na usg źle, miał wokół siebie płyn ale obraz był niewyraźny. Prawy jajnik w całkowitym porządku.
Muszę ochłonąć.
Miom zdaniem to dobrze, ze twoja p doktor jest tak konkretna w podejmowaniu decyzji. To mi sie podoba. Bardzo sie ciesze, ze w razie co przejdziesz zabieg i wszystko u ciebie wroci do normy. Zycze ci jak najwiecej pozytywnych mysli. Glowka do gory i nie martw sie. Bedzie dobrze. Masz super lekarza i to jest najwazniejsze. Caluje.
Poziomko masz wspaniala pania doktor - moj lekarz tez jest zdecydowany w dzialaniu. Pamietam jak powiedzial mi kiedy bedzie mial dyzur i mialam tego dnia zglosic sie do niego jak bede miec bole - nie zglosilam sie tamtego dnia bo bole nie byly wielkie a rok pozniej wyladowalam na stole i tak z diagnoza odpowiednia.
Ciesz sie wobec tego ze Twoja pani doktor dziala - ja staram sie juz nie wracac do tamtego okresu myslami co do mojej sytuacji gdyz teraz tego nie cofne a jestem pod opieka onkologiczna.
Ciesz sie wobec tego ze Twoja pani doktor dziala - ja staram sie juz nie wracac do tamtego okresu myslami co do mojej sytuacji gdyz teraz tego nie cofne a jestem pod opieka onkologiczna.
pewnie, ze to dobrze, bo nie musisz dlugo czekac na zabieg, nie musisz sie dluzej bic z myslami... Wszystko bedzie dobrze
Nie boj sie - masz w szpitalu przyjazna p. droktor, a to polowa sukcesu