witajcie

Jesteś nowy na forum? Zacznij od wpisu tutaj! Przedstaw się, a my Cię przywitamy i pokierujemy dalej.
patrycja89
Ekspert

Re: witajcie

Post autor: patrycja89 »

Karolinko na pewno przekażę :)
Po laparo Gosia napisała tylko jedno zdanie, że jest już po, że jest zmęczona i wszystko ją boli. Także czekam na wiadomości od niej, a kto wie może sama niedługo już do nas napisze :)
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia."
vwd
Ekspert

Post autor: vwd »

Gosiu, pusto tu bez Ciebie...
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Post autor: gosiak76 »

witajcie,

dziekuje Wam bardzo ze tzymaliscie za mnie kciuki. Pati dziekuje kochana ze na biezaco wszystkich informowlas - jestes kochana.
jestem juz po laparoskopii - mialam mnostwo zrostow oraz ogniska endo - jednak aby byc pewnym to wyslano wycinki do badan histopatologicznych. Okazalo sie ze lewy jajnik nie byl widoczny gdyz przykleil sie do jelita, to samo bylo z macica ze przyczepila sie do jelita - lekarz powiedzial ze duzo tego bylo oraz usunieto mi torbiel z prawego jajnika.
Musze pilnowac rowniez badan cytologicznych gdyz szyjka macicy nie wyglada zbyt ladnie co nie ucieszylo mnie za bardzo.
Za 5 dni ide na zdjecie szwow i bede miec od razu badanie kontrolne. Po otrzymaniu wynikow badan histopatologicznych lekarz bedzie wiedzial jakie leczenie zastosowac w mojej sytuacji.
Atmosfera byla naprawde sympatyczna - zarowno lekarze jak i pielegniarki to profesjonalny zespol dbajacy o wszystkie pacjentki.

Buziaczki
Gosia :*
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

vwd pisze:Gosiu, pusto tu bez Ciebie...
Vwd kochana juz jestem i nie opuszcze Was - dziekuje ze wspieralas mnie mocno - wiemy obydwie co oznacza to co lekarz mi powiedzial po operacji - chcial zeby to nie bylo prawda ale niestety stalo sie - jednakze wiem z czym musze teraz walczyc gdyz wczesniej nie mialam odpowiedzi ktore byly mi potrzebne zeby moc z tym walczyc naprawde :*
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

ciezko jest sie ruszac mi jeszcze ale nie moge tak olac sobie tej sprawy - staram sie ruszac w miare mozliwosci ;)
domowniczka
Ekspert

Post autor: domowniczka »

w domku szybko dojdziesz do siebie :) uwazaj teraz, zeby sie nie przeziebic, a wszystko bedzie dobrze. Naprawde, masz szczescie, ze Ci dokladnie opowiedzieli co zastali u Ciebie w srodku, i ze dokladnie to wszystko sprawdzili i zrobili wszystko co w ich mocy, aby bylo ok :) Szybkiego powrotu do zdrowia!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

domowniczka pisze:Naprawde, masz szczescie, ze Ci dokladnie opowiedzieli co zastali u Ciebie w srodku, i ze dokladnie to wszystko sprawdzili i zrobili wszystko co w ich mocy, aby bylo ok :) Szybkiego powrotu do zdrowia!!!!!!!!!
Ciesze sie ze lekarz wszystko mi wyjasnil - tak wlasnie powstaje zaufanie miedzy lekarzem a pacjentka/pacjentem gdy lekarz nie utajnia tego co zauwaza podczas leczenia lub zabiegow i dzieli sie z pacjentka/pacjentem swoimi spostrzezeniami - mysle ze szczerosc jest naprawde wazna rzecza w relacji lekarz-pacjent.

Mysle ze dojde do siebie szybciutko - dzis dostane wypis ze szpitala gdyz nie przygotowano go na wczoraj jeszcze. Ciesze sie ze jestem pod dobra opieka lekarska.
Teraz musze wyjasnic czestotliwosci przeprowadzania cytologii skoro juz zauwazono nieprawidlowosci na szyjce macicy - do endo bylam przygotowana ale nie do wiadomosci ze szyjka macicy znow wyglada niezbyt ladnie - duzo tego spadlo na mnie w jednym momencie ale przebadano mnie dokladnie i wiem co mam teraz robic.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

czesc Wam,

mam umowiona wizyte na wtorek 14 grudnia na 15.40 na sciagniecie szwow i badanie kontrolne - chce zapytac mojego lekarza o termin ponownej wizyty, dopytac sie co oznacza ze mam pilnowac spraw zwiazanych z szyjka macicy oraz moze dopytam sie o ewentualne zasugerowanie lekow jakie zostalyby zastosowane w leczeniu mojego przypadku.

Powolutku dochodze do zdrowia ale wczoraj mialam krwawienie i nie wiem z czym to sie wiazalo - myslalam ze to miesiaczka ale dzis jakos nie krwawie.
Czy ktoras z Was miala podobna sytuacje po laparoskopii??

Musze rowniez przejrzec ubezpieczenia zdrowotne w Polsce - moze ktoras z Was moglaby mi cos polecic - ubezpieczenie zdrowotne zwiazane z zabiegami szpitalnymi oraz leczeniem. Widzialam ze oferta PZU jest calkiem niezla i dotyczy indywidualnego ubezpieczenia szpitalnego www[.]pzu.pl/?nodeid=produkt_pzu_zycie_sa&group_id=41&category_id=64&prod_id=300406
A moze znacie jakies inne ciekawsze oferty dotyczace ubezpieczen zdrowotnych??
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Wlasnie wrocilam ze spacerku i zauwazylam ze znow mam krwawienie - poza tym jestem jeszcze bardzo zmeczona - maly spacer a tak mnie wykonczyl - mam nadzieje ze wkrotce to zmeczenie minie gdyz wiem ze potrzeba czasu - jednak nie wiem co znaczy to krwawienie.
Awatar użytkownika
interadmin
Moderator
Moderator

Post autor: interadmin »

Gosiu jak się czujesz? Jak zabieg - dopiero wróciłem z Poznania - nie było mnie kilka dni miałem pracę. Ale wiem że miałaś na początku grudnia mieć zabieg. Mów co u Ciebie - chyba że już na forum pisałaś.

Gosiu mam taki tutaj tekst z BBC może jakbyś miała czas przetłumaczyłabyś go i umieścili byśmy go na stronie endomtriozy w aktualnościach ? on jest z 12 grudnia 2010?

Gene research gives hope for women with endometriosis
Abdominal pain Endometriosis affects 6 to 10% of women in their reproductive years
Continue reading the main story
Related stories

* Women embarrassed by painful problem
* 'Looking forward to our 'miracle' baby'
* 'Simple' endometriosis test hope

Researchers have identified two genetic variants that increase the risk of women developing endometriosis.

The genomes of 5,500 women with the condition from the UK, US and Australia were compared to those of 10,000 healthy volunteers.

The Nature Genetics study could lead to more effective treatments and diagnosis, researchers said.

An endometriosis charity said more research was needed to show how this could lead to better treatments.

Researchers from the University of Oxford, the Queensland Institute of Medical Research in Australia and Harvard Medical School, Boston were all involved in the study.

They say their findings provide clues to why endometriosis occurs.

They identified chromosome 1 and chromosome 7 as being crucial to a women's risk of developing the condition.

Chromosome 7 is thought to be involved in regulating genes which develop the womb and its lining, the study says, while chromosome 1 is close to a gene which is important for hormone metabolism and the development of the female reproductive tract.
Limited treatments

Dr Krina Zondervan, lead author of the study and research fellow at the University of Oxford, said: "Our study is a breakthrough because it provides the first strong evidence that variations in DNA make some women more likely to develop endometriosis," says Dr Krina.
Continue reading the main story
?Start Quote

This study will help towards developing less invasive methods of diagnosis.?

End Quote Dr Stephen Kennedy Nuffield department of obstetrics and gynaecology

"We now need to understand the effect of these variations on cells and molecules in the body."

Endometriosis is a common gynaecological disease which affects around six to 10% of all women in their reproductive years.

Common symptoms include chronic pelvic pain, painful periods as well as serious fertility problems in some women.

The condition occurs when cells like those in the lining of the womb are found elsewhere in the body.

During a woman's monthly cycle, hormones stimulate the endometriosis, causing it to grow, then break down and bleed.

This leads to inflammation, pain, and the formation of scar tissue (adhesions).

The only way to diagnose endometriosis is through a procedure called a laparoscopy which happens under general aneasthetic.

Current treatments are limited to surgery and hormonal drugs which can have side effects.

Dr Stephen Kennedy, senior author of the study and head of the Nuffield department of obstetrics and gynaecology at Oxford, said this could now change.

"We have great confidence that the results of this study will help towards developing less invasive methods of diagnosis and more effective treatments for endometriosis."

Helen North, from Endometriosis UK, welcomed the study.

"However, what we really need is to see how this discovery can lead towards effective treatments.

"It takes around 10 years for a women to be diagnosed and even then available treatments are few, not definitive, and can involve invasive surgeries."
Wzajemnie Sobie Pomagając
Pomagamy Sobie Samym
www.endometrioza.org
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Pawelku dochodze do siebie powolutku - nie czuje sie jeszcze doskonale jakbym chciala gdyz szybko sie mecze od malego spacerku ale to u mnie jest normalne bo takie samo uczucie mialam po zabiegu pod narkoza ogolna jak mialam usuwane zmiany przedrakowe z szyjki macicy.
We wtorek ide na zdjecie szwow i bede miec badanie kontrolne wiec jutro podam dalsze szczegoly ale moge powiedziec ze daje sobie rade a jak na razie nie czuje az takiego bolu jak przed laparoskopia - jak odbiore wypis od tlumacza przysieglego to dokladnie napisze co u mnie znaleziono podczas operacji gdyz moj wypis opisany jest bardzo szczegolowo. Wszystko jednak wskazuje na to ze mam endo.

Jak bylo w Poznaniu ?? Super ze dotarles do domku bezpiecznie.

Postaram sie w wolnej chwili i jak najszybciej przetlumaczyc tekst dzieki czemu mozemy umiescic go w aktualnosciach gdyz sa to naprawde wazne informacje podawane na biezaco.

Pozdrawiam cieplutko
Gosia :)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Pawelku - oto tlumaczenie artykulu z BBC specjalnie na Twoja prosbe dla Ciebie i dla nas ;)

Badania genetyczne daja nadzieje kobietom z endometrioza

Naukowcy zidentyfikowali dwa warianty genetyczne, które zwiększają ryzyko endometriozy u kobiet.

Genomy 5500 kobiet z endometrioza z Wielkiej Brytanii, USA i Australii zostaly porownane z genomami 10.000 zdrowych ochotniczek.

Badania The Nature Genetics moglyby doprowadzić do bardziej skutecznych metod leczenia i diagnozowania, twierdzą naukowcy.

Organizacja charity zajmujace sie walka z endometrioza powiedziała ze więcej badań byłoby potrzebnych, aby pokazać, jak mogloby to doprowadzić do lepszego leczenia.

Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego, Queensland Institute of Medical Research w Australii i Harvard Medical School w Bostonie byli zaangażowani w badania.

Mówią, że ich wyniki dostarczają wskazówek, dlaczego endometrioza występuje.

Zidentyfikowali oni chromosom 1 i chromosom 7, jako istotne czynniki ryzyka zachorowania na endometrioze wsrod kobiet.

Chromosom 7 jest uważany za bioracy udział w regulacji genów powstajacych w macicy i jej wysciolce, podczas gdy chromosom 1 jest blizszy genowi, który jest ważny dla hormonów metabolizmu i rozwoju układu rozrodczego kobiet.

Zabiegi limitowane
Dr Krina Zondervan, główny autor badania i pracownik naukowy na Uniwersytecie w Oxfordzie, powiedziała: "Nasze badanie jest przełomem, ponieważ daje pierwsze mocne dowody na to, że zmiany w DNA, powoduja że niektóre kobiety są bardziej narażone na rozwój endometriozy," mówi dr Krina .

"Teraz musimy zrozumieć wpływ tych zmian na komórki i cząsteczki w organizmie."

Endometrioza jest chorobą ginekologiczna, która często dotyka około 6 do 10% wszystkich kobiet w wieku rozrodczym.

Typowe objawy to przewlekły ból miednicy, bolesne miesiączki, jak również poważne problemy z płodnością u niektórych kobiet.

Zaburzenie to występuje, gdy komórki wyściółki macicy znajdują się w innych częściach ciała.

Podczas cyklu miesięcznego kobiety, to hormony stymulują endometrioze, powodując jej wzrost, a następnie pekanie i krwawienie.

To prowadzi do stanu zapalnego, bólu i powstawania blizn (zrostow).

Jedynym sposobem, aby zdiagnozować endometriozę jest przeprowadzenie procedury o nazwie laparoskopii ktora wykonywana jest w znieczuleniu ogolnym.

Obecne sposoby leczenia są ograniczone do operacji i leków hormonalnych, które mogą mieć skutki uboczne.

Dr Stephen Kennedy, główny autor badania i kierownik działu Nuffield położnictwa i ginekologii w Oxfordzie, powiedział ze to mogloby sie teraz zmienić.

"Mamy wielkie zaufanie, że wyniki tych badań pozwolą na rozwijanie mniej inwazyjnych metody diagnostyki i bardziej efektywnego leczenia endometriozy."

Helen North, z Endometriozy w Wielkiej Brytanii, z zadowoleniem przyjęła kierunek tego studium.

"Jednak to, co naprawdę musimy zobaczyć, to jak to odkrycie może doprowadzić do skutecznego leczenia."

"Potrzeba około 10 lat zeby zdiagnozowac kobiety i nawet wtedy dostępnych jest tylko kilka metod leczenia, ktore nie sa ostateczne i mogą obejmować inwazyjne zabiegi."

Zrodlo: http://www.bbc.co.uk/news/health-11969075
Tlumaczenie z jezyka angielskiego - gosiak76
patrycja89
Ekspert

nie ma za co...
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia."
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

patrycja89 pisze:nie ma za co...
jest za co - za Twoje dobre i cieple slowa ktore powstrzymywaly mnie na duchu przed laparo - duzo mi to dalo moc z Toba porozmawiac - dziekuje ze jestes :*
Awatar użytkownika
marzenka86
Ekspert

Post autor: marzenka86 »

Witaj Gosiu!!
Dawno mnie tu nie było.....ale wszystko sobie przeczytałam i ciesze się że już jesteś po laparoskopi :) i powolutku wracasz do zdrowia!!!
Teraz gdy już wiesz co Ci dolega to zacznie się czas leczenia i wszystko wkrótce wróci do normy!!!
Trzymaj sie cieplutko i nie trać sił na walke!!!
Buziakii
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Witaj Marzenko,

milo wrocic jest tu do Was .... faktycznie wracam powoli do zdrowia ale dzis czuje sie odlabiona - dziwne zeby obudzic sie i probowac wstac z lozka a tu zawroty glowy - czulam sie jakby ktos mna krecil w kolko a pozniej postawil na ziemi - nawet nie wiem jak ale te zawroty spowodowaly ze moje cialo bezsilnie opadlo z powrotem na lozko.
Ciesze sie ze zacznie sie leczenie juz wkrotce - mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
Sily bede zbierac zeby moc normalnie funkcjonowac.

Buziaczki
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

jestem po wizycie u mojego lekarza - moj stan oslabienia jest normalnym stanem wciaz, szyjka mcicy nadal sie goi wiec zostalam uspokojona przez mojego lekarza w tej sprawie. co do wynikow histopatologicznych to moge sie w tej kwestii kontaktowac z moim lekarzem - co do kontroli ginekologicznej i podjecia leczenia to moze byc podjete w Anglii i nie musze koniecznie wracac do Polski w celu ustalenia dalszego planu leczenia.
jezeli moj stan oslabienia bedzie sie utrzymywal jeszcze tydzien to mam sie kontaktowac w tej kwestii z moim lekarzem.
Awatar użytkownika
karolina794
Ekspert

Post autor: karolina794 »

Hej Gosiu super,że wracasz do zdrowia i pełni sił po laparoskopii.Teraz juz wiesz co i jak,masz pełną kontrolę i nie dasz sie zaskoczyc.
Buziaczki :)
Gdzie są dzieci tam blisko do gwiazd *************
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

karolina794 pisze:Hej Gosiu super,że wracasz do zdrowia i pełni sił po laparoskopii.Teraz juz wiesz co i jak,masz pełną kontrolę i nie dasz sie zaskoczyc.
Buziaczki :)
Staram sie uzyskac wszelakie informacje od mojego lekarza - powiedzial ze powycinali mi mnostwo zrostow i dlatego moge czuc sie tak bardzo oslabiona. Poza tym dodal ze operacja ktora zostala wykonana moze nie byc moja ostatnia operacja - wszystko zalezy od tego czy symptomy nie powroca.
Wiem na co zwracac uwage a dzieki temu nie bede zaskoczona niczym.

patrycja89
Ekspert

Gosiu próbowałam wysłać wiadomość tak jak mówiłaś,.. ale nie wysłała się.. co mnie dziwi, bo do Ciebie bez problemu wszystko dochodzi.. Wysłałam maila.. mam nadzieję, że teraz dojdzie..
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

patrycja89 pisze:Gosiu próbowałam wysłać wiadomość tak jak mówiłaś,.. ale nie wysłała się.. co mnie dziwi, bo do Ciebie bez problemu wszystko dochodzi.. Wysłałam maila.. mam nadzieję, że teraz dojdzie..
Pati kochana,

na pewno dojdzie - nie martw sie o to - jestes wspaniala osoba i chce zebys o tym wiedziala, bardzo pomoglas mi kiedy bylam w szpitalu i nie tylko w szpitalu - zawsze jestem dla Ciebie kiedy tylko bedziesz potrzebowala porozmawiac - pamietaj o tym.

Buzka
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Bylam na sciagnieciu szwow - w okoli pepka pojawila sie ropa i niewielka ilosc krwi - lekarz przemyl mi to wszystko i pozdejmowal szwy - teraz musze dezynfekowac ta okolice uzywajac Octenisept w sprayu i mam go stosowac 3 razy dziennie.
Teraz powinnam juz nabierac sil i dochodzic do siebie - tak powiedzial mi dzis lekarz :)
Awatar użytkownika
karolina794
Ekspert

Post autor: karolina794 »

Więc odpoczywaj i nabieraj sił ;-) Pamietaj,że obiecałaś dodać zdjęcie po laparoskopii :D
Gdzie są dzieci tam blisko do gwiazd *************
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Dodam Karolinko - obiecuje - moze jutro cos dolacze bo mam fotke jak mialam plastry jeszcze a jutro moge zrobic juz taka bez plasterkow na swiezo :) - musze tylko poszukac kabelka zeby fotki przerzucic na komputer pozniej - musze spytac o to mame ;)
patrycja89
Ekspert

no i nie ma :(
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

patrycja89 pisze:no i nie ma :(
Kochana bedzie dobrze - powinno dojsc a ja rowniez mam u siebie w skrzynce wiadomosc do niego - prawdopodobnie nie ma go obecnie ale wiem ze odczyta jak tylko wroci. Ja tez czekam na jego odpowiedz.

Buzka - Gosia :*
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

nadal widac ze pojawia sie ropa w pepku ale moge dodac ze srodek antyseptyczny OcteniSept bardzo mi pomaga i coraz mniej jest ropnej wydzieliny.
Jutro jade do szpitala jeszcze ale to tylko formalnosc zeby odebrac zw. lekarskie ktore napisal mi moj lekarz a dzis bede miala z powrotem wypis ze szpitala wiec podam szczegoly co zostalo znalezione i usuniete podczas operacji i z ktorych miejsc.

Gosia
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Podczas laparoskopii stwierdzono u mnie nastepujaco - omacicza przekrwione, przydatki lewe w zrostach z esica i otrzewna scienna, makroskopowo niezmienione. zrost czesciowo uwolniono. stwierdzono prawy jajnik w postaci guza wielkosci jajka, jajowod prawy niezmieniony. wycieto guz jajnika prawego i wyslano do badania hist.-pat., krwawiace naczynia skoagulowano. Petle jelita grubego w zrostach z otrzewna scienna prawego srodbrzusza- zrosty uwolniono. w okolicy nadpecherzowej plaszczyznowy zrost przebiegajacy od obu scian jamy brzusznej - zrost uwolniono. Otrzewna miednicy mniejszej przekrwiona. Na otrzewnej zat. Douglasa stwierdzono 7 - 10 galaretowatych zmian o srednicy ok. 3 - 4 mm - pobrano wycinki. Plukanie jamy brzusznej. kontrola krwawienia.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Co do wydzieliny ropnej - wiem jedno ze jezeli bedzie nadal wystepowac to mam kontaktowac sie z lekarzami w Anglii w tej sprawie - gdybym byla w Polsce to moglabym pojsc bez problemu do szpitala i lekarze by sie tym zajeli.

Poza tym duzo bym dala zeby pobyc jeszcze w Polsce bo jakos nie chce mi sie wracac do Anglii - moze dlatego ze wciaz mam zawroty glowy a poza tym wiem ze tu moge polezec i wypoczywac a tam czeka mnie bieganina juz w pon. do lekarza i do firmy.
Awatar użytkownika
marzenka86
Ekspert

Post autor: marzenka86 »

O ludzie!!!No dużo Ci stwierdzili po tej laparoskopi!!Ale naszczęście już jest wszsytko uwolnione!!
A jak się czujesz boli Cie coś??
A tak na marginesie to nie wracaj do Anglii tylko zostań tu z nami w Polsce :)

Wracaj szybciutko do zdrowia pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział powitań. Przedstaw się.”