Mięsne kuleczki musztardowe

Awatar użytkownika
hercik17
Ekspert
Posty: 1444
Rejestracja: środa, 9 marca 2011, 08:53

Mięsne kuleczki musztardowe

Post autor: hercik17 »

* 1 kg mięsa mielonego różnego
* 4-5 dużych ząbków czosnku
* 1-2 jajka
* pieprz czarny
* ok.1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
* czubrica zielona i czerwona
* tymianek
* sól
* musztarda
* olej

Do mięsa dodajemy czosnek zmielony przez
praskę, jajko, tymianek, czubricę (jeśli nie mamy takiej przyprawy wystarczy
sól i pieprz), sól, pieprz czarny. Mięso tak naprawdę można przyprawić wedle własnego uznania. Wyrabiamy mięso tak, aby składniki się połączyły. Formujemy małe kuleczki mięsne. Rozgrzewamy na patelni olej (tak, aby dno patelni było przykryte). Wkładamy kuleczki mięsne i
smażymy ok. 5 min. co jakiś czas mieszając. Dodajemy musztardę (ilość w zależności od upodobań), i cały czas mieszamy co chwilę. Po ok. 3 minutach
posypujemy kuleczki pieprzem cytrynowym, mieszamy i posypujemy drugą stronę kuleczek tak, aby pieprz był na każdej stronie. Cały czas mieszając trzymamy na ogniu do czasu, aż kuleczki się zrumienią. Podczas tego smażenia musztarda i pieprz oblepiają kuleczki mięsne tworząc
niesamowity smak. Można podawać na ciepło i na zimno lub w formie szaszłyków.

http://www.kropkatv.pl/uploads/recipes/ ... a6537d.jpg
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
domowniczka
Ekspert
Posty: 1507
Rejestracja: wtorek, 30 marca 2010, 10:05

Re: Mięsne kuleczki musztardowe

Post autor: domowniczka »

hercik17 pisze:* ok.1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
to taki pieprz istnieje??? ;) a co to jest czubrica? :shock:
jestem wiekszym laikiem niz przypuszczalam ;) a w domu uchodze za dobra kucharke :lol:
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert
Posty: 7372
Rejestracja: sobota, 22 maja 2010, 10:37

Re: Mięsne kuleczki musztardowe

Post autor: gosiak76 »

tez nie wiedzialam ze taki pieprz istnieje. a czubrica - nigdy nikt w domu nie stosowal tekiej przyprawy. z czego jest robiona czbrica i jak uzyskiwane sa kolory tej przyprawy - czy maja inne skladniki ??
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Awatar użytkownika
hercik17
Ekspert
Posty: 1444
Rejestracja: środa, 9 marca 2011, 08:53

Re: Mięsne kuleczki musztardowe

Post autor: hercik17 »

Czubrica – przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego (łac. Satureja montana), gatunku spokrewnionego z bardziej u nas znanym cząbrem ogrodowym. Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej (nazwa przyprawy jest zapożyczeniem z tego języka).

Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, a także do kanapek. Po nazwą trapezna czubrica można kupić w Bułgarii także tradycyjną mieszankę przypraw bułgarskich, składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy.

Czubrica pochodzi z terytoriów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Hodowana jest w wielu krajach, m.in. w Bułgarii. Czubrica posiada mocny, przyjemny zapach oraz gorzki i cierpki smak. Zawiera masło eteryczne i wiele witamin, m.in. witaminę C. Wysuszona czubrica ma mocniejszy aromat niż świeża. W kuchni bułgarskiej czubrica należy do najbardziej preferowanych przypraw. Dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola, soczewica, dania z mięsem baranim i jagnięcym, oraz do zup i jachniji.
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Awatar użytkownika
hercik17
Ekspert
Posty: 1444
Rejestracja: środa, 9 marca 2011, 08:53

Re: Mięsne kuleczki musztardowe

Post autor: hercik17 »

Pieprz Cytrynowy jest mieszanką starannie dobranych składników. Potrawy nim przyprawiane zyskują ostrość pieprzu i kwaskowy posmak cytryny. Ze względu na cytrynową „nutę” mieszanka ta jest znakomitą przyprawą do wszelkiego rodzaju ryb. Można nią przyprawiać ryby surowe (przed obróbką termiczną), jak i gotowe już do spożycia (usmażone, uduszone czy z grilla). Pieprz Cytrynowy jest również doskonałym dodatkiem do mięs smażonych (np. steków), pieczonych, z grilla oraz sosów typu dressing i winegret.
:D
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy Kulinarne”