Re: olej lniany
: sobota, 20 sierpnia 2011, 20:33
Jest bardzo smaczny, naprawdę Tym, którzy się wahają ze względu na nieznany smak mogę śmiało polecić. Rano do śniadanka były pomidory z tym właśnie olejem, octem balsamicznym i sokiem z cytryny, mniam A na kolację właśnie schrupaliśmy taką oto sałatkę - to była improwizacja, ale wyszła bardzo dobra, więc może ktoś skorzysta, składniki na 2 osoby, dość głodne :
2 PUSZKI TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM
2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO
1 BARDZO MAŁA CEBULKA
KILKA LIŚCI SAŁATY RZYMSKIEJ (SZKODA ŻE NIE MIAŁAM RUKOLI...)
1 MARCHEWKA
5 OGÓRKÓW GRUNTOWYCH (MAŁYCH), GDYBYM MIAŁA POMIDORKI KOKTAJLOWE TO TEŻ BYM KILKA DODAŁA, ALE NIESTETY POMIDORKÓW U MNIE DZIŚ BRAK
2 ŁYŻKI PESTEK DYNI UPRAŻONYCH NA SUCHEJ PATELNI
4 ŁYŻKI OLEJU LNIANEGO
1 ŁYŻKA OSTREJ MUSZTARDY
1 ŁYŻECZKA MIODU LIPOWEGO
SÓL
PIEPRZ
TWARDY SER GRECKI DOJRZEWAJĄCY (WAHAŁAM SIĘ JESZCZE NAD KOZIM PLEŚNIOWYM ALE TAK GO UWIELBIAM, ŻE JUTRO ZJEM SAMA NA ŚNIADANIE BO WSTAJĘ WCZEŚNIEJ ), ALE SER PEWNIE SPRAWDZI SIĘ KAŻDY INNY O WYRAŹNYM SMAKU:)
SAŁATĘ PORWAŁAM NA KAWAŁKI, MARCHEWKĘ STARŁAM OBIERACZKĄ WO WARZYW NA "WSTĄŻKI', UŁOŻYŁAM NA TALERZACH. CEBULĘ POKROIŁAM W CIENKIE TALARKI, OGÓRKI W PLASTERKI, UŁOŻYŁAM NA SAŁACIE I MARCHEWCE. DODAŁAM TUŃCZYKA ODSĄCZONEGO Z WODY, JAJKA POKROJONE NA ĆWIARTKI. POLAŁAM SOSEM PRZYGOTOWANYM Z OLEJU, MUSZTARDY, MIODU, SOLI I PIEPRZU. NA WIERZCH STARŁAM ODROBINĘ SERA I POSYPAŁAM PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI.
Jutro chcę wypróbować pastę twarogową z przepisu na butelce oleju
2 PUSZKI TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM
2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO
1 BARDZO MAŁA CEBULKA
KILKA LIŚCI SAŁATY RZYMSKIEJ (SZKODA ŻE NIE MIAŁAM RUKOLI...)
1 MARCHEWKA
5 OGÓRKÓW GRUNTOWYCH (MAŁYCH), GDYBYM MIAŁA POMIDORKI KOKTAJLOWE TO TEŻ BYM KILKA DODAŁA, ALE NIESTETY POMIDORKÓW U MNIE DZIŚ BRAK
2 ŁYŻKI PESTEK DYNI UPRAŻONYCH NA SUCHEJ PATELNI
4 ŁYŻKI OLEJU LNIANEGO
1 ŁYŻKA OSTREJ MUSZTARDY
1 ŁYŻECZKA MIODU LIPOWEGO
SÓL
PIEPRZ
TWARDY SER GRECKI DOJRZEWAJĄCY (WAHAŁAM SIĘ JESZCZE NAD KOZIM PLEŚNIOWYM ALE TAK GO UWIELBIAM, ŻE JUTRO ZJEM SAMA NA ŚNIADANIE BO WSTAJĘ WCZEŚNIEJ ), ALE SER PEWNIE SPRAWDZI SIĘ KAŻDY INNY O WYRAŹNYM SMAKU:)
SAŁATĘ PORWAŁAM NA KAWAŁKI, MARCHEWKĘ STARŁAM OBIERACZKĄ WO WARZYW NA "WSTĄŻKI', UŁOŻYŁAM NA TALERZACH. CEBULĘ POKROIŁAM W CIENKIE TALARKI, OGÓRKI W PLASTERKI, UŁOŻYŁAM NA SAŁACIE I MARCHEWCE. DODAŁAM TUŃCZYKA ODSĄCZONEGO Z WODY, JAJKA POKROJONE NA ĆWIARTKI. POLAŁAM SOSEM PRZYGOTOWANYM Z OLEJU, MUSZTARDY, MIODU, SOLI I PIEPRZU. NA WIERZCH STARŁAM ODROBINĘ SERA I POSYPAŁAM PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI.
Jutro chcę wypróbować pastę twarogową z przepisu na butelce oleju